Opinsysin ekosysteemi helpottaa Muhoksen arkea

Muhoksen lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Riikka Syri on saanut vajaassa kahdessa vuodessa hyvän näkemyksen siitä, millaista työtä Abitti-tikut aiheuttavat opettajille. Lukiossa on nyt toista vuotta käytössä Opinsysin koneet ja palvelukokonaisuus.

Teknisiin järjestelmiin ja koneisiin liittyvät asiat voivat pahimmillaan viedä paljon opettajan aikaa. Muhoksella arki sujuu tässä suhteessa hyvin ja lukiossa luotetaan Opinsysin järjestelmiin. Riikka korostaa, että parhaita hyötyjä opettajan työn kannalta ovat erityisesti helppokäyttöisyys ja toimintavarmuus.

”Opinsysin järjestelmät on mietitty kaikkien käyttäjien, sekä opettajan että opiskelijan, kannalta todella hyvin. Opiskelijan on helppo oppia järjestelmän käyttö, koska se on todella selkeä. Myös opiskelijoiden koetilanteen jännitystä helpottaa, kun tekniikka toimii ja voi keskittyä vain koesuoritukseen.”

Sisäänrakennettu Abitti-tikku – automaattiset päivitykset

Muhoksen lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat käyttävät Opinsys Lukiolaiskannettavia, joissa on Abitti-yhteensopiva opiskelu- ja koeympäristö. Koneessa on kaikki tarvittavat ohjelmat, ja se ei tarvitse Abitti-tikkua laisinkaan. Kolmasluokkalaiset käyttävät vielä Abitti-tikuilla toimivia koneita, jotka päivitetään Opinsys Tikkutehdas -palvelulla.

”Käytön kannalta on todella kätevää, että ohjelmat päivittyvät automaattisesti uusimpaan versioon. Tarvittaessa opettaja voi myös valita halutun Abitti-version.”

Riikka Syri
Tikkutehdas säästää aikaa

Riikka on alanvaihtaja, joka on tullut lukion opettajaksi IT-puolelta. Siksi hänellä on erityistä teknistä ”silmää” arvioida tietotekniikan toimivuutta. Taustansa ansiosta hän on myös lukion toinen tekninen tukihenkilö, joka näkee aitiopaikalta arjen haasteet ja auttaa ongelmatilanteissa.

Abitti-järjestelmä on käytössä aina koeviikoilla ja silloin on oltava valmiina päivitetyt tikut, joissa on viimeisin käyttöjärjestelmä. Päivityksiä tulee epäsäännöllisesti, joten opettajilla on oltava aikaa tikkujen päivitystyöhön aina heti uuden päivityksen jälkeen.

Olen saanut käyttää Opinsysin Tikkutehdas-päivityspalvelua, joka helpottaa työtä todella paljon. Päivitän monta Abitti-tikkua kerralla. Yleensä päivityksissä joku tikku epäonnistuu, ja aiemmin tikkua oli mahdoton paikantaa nopeasti. Olen ollut todella tyytyväinen Tikkutehtaaseen, koska järjestelmä ilmoittaa epäonnistuneen tikun sijainnin ja muutenkin koko toimenpide on helpottunut merkittävästi”, Riikka summaa.


”Opinsys-kannettavat ovat käteviä etenkin siksi, ettei tarvitse buutata abittia joka kokeessa tikulta.”

Opiskelija, Muhoksen lukio

Kokonainen ekosysteemi opiskelun tukena

Opinsys Lukiolaiskannettava on lukio-opiskelun tarpeisiin suunnittelu kokonaisuus, joka sisältää koneen lisäksi täyden tukipalvelun.

”Mielestäni Opinsysin kokonaispalvelu on ihan loistopaketti. Tätä kautta saamme sekä koneet, koetilan että täyden palvelun. Erityisesti palvelu on meille tosi tärkeässä roolissa. Opinsysin tuen palvelualttius on loistavalla tasolla ja yhteydenpito aktiivista. Jos jotakin ongelmaa tulee, niin tuen kautta voidaan ottaa heti etäyhteys koneeseen ja ongelma saadaan ratkaistua nopeasti. Huoltoa vaativissa laitevioissa voin antaa sopimukseen kuuluvan varakoneen heti opiskelijan käyttöön ja opiskelu pääsee jatkumaan keskeytyksettä.”

Riikka kuvaa Opinsysin palvelua jatkuvasti kehittyvänä ekosysteeminä, joka on suunniteltu yksityiskohtia myöten lukion tarpeita ajatellen.

”Voin suositella tätä kaikille lukioille. Tämä on säästänyt meillä paljon aikaa ja tuonut tosi paljon helpotusta arkeemme. Se myös taipuu hyvin lukiokohtaisiin tarpeisiin. Jos tarvitsemme vaikka uuden ohjelmointiympäristön, niin Opinsys voi räätälöidä meille sellaisen.”