Lukiot suunnannäyttäjinä myös kestävässä kehityksessä, ole mukana!

Lukio on suunnannäyttäjä paitsi nuorille myös koko yhteiskunnalle. Yleissivistävänä koululaitoksena se opettaa nuoria toimimaan ja vaikuttamaan yhteiskunnassa, ja lukiot ottavat kaiken aikaa entistä enemmän roolia myös ympäristötietoisuuden edistämisessä. Nyt kun maksuton toisen asteen koulutus lähestyy, vastuullisuus näkyy myös päätöksenteossa. Me haluamme olla auttamassa entistä kestävämmän opintopolun luomisessa! Lue tästä, miten Opinsysin Lukiokannettava vähentää päästöjä ja säästää ympäristöä.

Yhden kannettavan CO2-päästövaikutukset ovat noin 300 kiloa

Kaikki tietävät, että kierrättäminen on merkittävä asia ympäristövaikutusten näkökulmasta. Kunnat ja oppilaitokset voivatkin tehdä konkreettisia ympäristötekoja valitsemalla käytetyt laitteet. Tiukkaa dataa kertoo yhteistyökumppanimme 3 Step IT:n asiantuntija Erkki Kondelin:

Keskimääräinen kannettavan ikä on 3 vuotta, jonka jälkeen se menee normaalisti kierrätykseen. Yhden kannettavan elinkaaren päästövaikutukset ovat noin 300 kiloa CO2-päästöjä.

Kannettavan hiilijalanjäljestä 80 % tulee valmistuksesta

Olisitko uskonut, että ainoastaan 20 % läppärin hiilijalanjäljestä tulee käytönaikaisesta kulutuksesta? Loppu kaikesta läppärin tuottamasta hiilijalanjäljestä tuleekin Kondelinin mukaan valmistuksesta.

Uuden tietokoneen valmistuksen hiilijalanjälki (CO2) on 80–85 %. Kun laite uusitaan yrityksissä keskimäärin kolmen vuoden välein, puhutaan jo 600 kilon CO2-päästövaikutuksesta. Se on aikamoinen hiilijalanjälki”, kuvaa Kondelin.

Kiertotalous ja vastuullisuus nousevat onneksi koko ajan tärkeämmiksi trendeiksi. Se näkyy Kondelinin mukaan sekä Suomessa että maailmalla.

Toisen elämän koulumaailmassa saava läppäri säästää CO2-päästöjä 225 kiloa

Kun kannettava ei päädy purettavaksi kierrätyslaitokseen vaan saa uuden elämän koulumaailmassa, säästytään valmistuksesta aiheutuneilta CO2-päästöiltä.

Opinsysin kautta saamme kannettavat toiselle käyttökierrokselle, mikä säästää 225 kiloa CO2-päästöissä per laite”, kertoo Kondelin.

Hylkäysuhan alla olevat kannettavat saadaan takaisin kiertoon yhteistyöllä

3 Step IT ottaa palautuvat leasing-kannettavat talteen ja Opinsys toimittaa kätevän kokonaisuuden Lukioille.

Voimme tarjota yhdessä hyvän paketin kunnille. Meille palautuu tuhansia leasing-kannettavia vuodessa. Jopa 98 % käytetyistä laitteista voidaan myydä ja kierrättää toiselle käyttökierrokselle. Ainoastaan rikkinäiset laitteet ohjataan materiaalikierrätykseen”, Kondelin kertoo.

Onko käytetty läppäri tarpeeksi hyvä opiskelijan käyttöön?

Opinsysin onnistumisavustaja Jouni Korhonen iloitsee laadukkaiden nykylaitteiden tehokkuudesta, eikä ole kysymyksestä moksiskaan.

Maailma on muuttunut ympärillämme ja teknologiat ovat kehittyneet eteenpäin. Tänä päivänä käyttöjärjestelmän päivitys ei vaadi enää uuden tietokoneen ostamista kuten 90-luvulla. Laadukkaiden yrityslaitteiden tehot riittävät opiskelukäyttöön lukion ajaksi, vaikka ne olisivatkin muutaman vuoden vanhoja”, Korhonen kertoo.

Olemme ylpeitä siitä, että voimme kehittämämme teknologian ansiosta vähentää ympäristökuormaa ilman, että siitä seuraa asiakkaalle kuluja.

Anna kannettavalle uusi elämä – säästä rahaa ja ympäristöä

Missionamme on auttaa kuntia toimimaan vastuullisemmin ja pidentää kannettavien tietokoneiden elinkaarta. Olemme iloisia, että voimme tarjota ekologisen vaihtoehdon!