Lukiolaiskannettava-palvelu oli ratkaisu kaikkiin toiveisiin

Kontiolahden lukiossa maksuton opiskelijatietokone on ollut arkipäivää jo kauan. Tasavertaisuus opiskeluissa ja laitteiden käytössä koetaan rehtori Ilpo Saarelaisen mukaan tärkeäksi. Syksyllä lukiossa otettiin käyttöön kierrätetyt Opinsys Lukiolaiskannettavat sekä tukipalvelu, jotka vievät koulun laitehallinnan uudelle tasolle.

Kontiolahden lukio on ollut Pohjois-Karjalassa edelläkävijä tietoteknisen osaamisen kehittämisessä. Lukiolaiset saivat ensimmäiset ilmaiset kannettavat jo 13 vuotta sitten. Elokuussa 2020 lukiossa otettiin taas uusi edistysaskel, kun ekaluokkalaisten käyttöön tilattiin reilut 70 kannettavaa. Niissä on automaattisesti päivittyvä koejärjestelmä sisäänrakennettuna ominaisuutena, eli ne toimivat täysin ilman Abitti-tikkurumbaa. Poikkeuksellista Opinsys Lukiolaiskannettavissa on myös se, että ne ovat yrityksiltä kierrätettyjä, tehokkaita ja kestäviä uusiokannettavia.

Tasavertaisuus ja ekologisuus edellä

Kestävän kehityksen mukainen toiminta on juurtunut niin kunta-, organisaatio- kuin yksilötasolle.
”Me tarjoamme kaikille lukiolaisille kannettavat tietokoneet, koska haluamme antaa tasavertaista opetusta ja kaikille samat mahdollisuudet kehittyä tietoteknisessä osaamisessa. Lisäksi kierrätysnäkökulma on tärkeä. Investoimalla uusiokannettaviin, voimme samalla antaa nuorille hyvän kokemuksen kierrätetyn laitteen käytöstä ja todistaa, että ne voivat toimia ihan uuden veroisesti”, kertoo Kontiolahden lukion rehtori Ilpo Saarelainen.

Myös lukiolaisille ekologinen lähestymiskulma on tärkeää. Opiskelija Nooa Turunen on iloinen, että näitä hienoja laitteita kierrätetään, koska uusiokäyttö vähentää luonnon varojen tarvetta. Opinsysin palvelun ansiosta kymmenet tuhannet kannettavat saavat uuden käyttötarkoituksen koulumaailmasta.

Laitehallinta omissa käsissä

Kontiolahden lukion laitehankinnoista ja ylläpidosta on aiemmin vastannut Pohjois-Karjalan Tietotekniikka Oy, joka koordinoi seudullista ICT-yhteistyötä. Rehtori Saarelaisen mukaan lukiossa haluttiin lisää ketteryyttä arjen toimintaan ja siksi lukio osti suoraan Opinsysiltä kokonaisvaltaisen Lukiolaiskannettava-palvelun.
”Laitteiden ylläpidon ja lähituen organisointi on ollut meillä iso kehittämiskohde. Haluamme vaikuttaa itse enemmän laitteiden hallintaan, koska uskomme sen olevan joustavampaa niin TVT-tuen kuin opiskelijoiden oman laiteylläpidon näkökulmasta.”

”Opiskelijan käyttöympäristöön olen saanut ladata haluamiani sovelluksia ja ohjelmia, mikä on ollut kiva juttu.”

Opiskelija Milla Vartiainen

Myös lukion opettaja ja TVT-vastaava Arto Koskela arvostaa joustavuutta. Opiskelijat voivat hallita laitetta nyt paremmin itse, mikä helpottaa myös Koskelan arkea. Opettajan rutiineihin on aiemmin kuulunut muun muassa parin sadan Abitti-tikun päivitys.

Puolen vuoden kokemuksella voin sanoa, että asiat ovat sujuneet oikein hyvin. Lukiolaiskannettavissa oleva koejärjestelmä toimii hyvin Abitti-kokeissa ja kaikki ylläpitotoimet on tehty mahdollisimman helpoksi. Nyt riittää, että laitan Wilmassa opiskelijoille kehotuksen päivittää järjestelmät. Aikaa säästyy mukavasti.

Käyttötuki toimii sujuvasti

Laitetuki on iso osa Opinsys Lukiolaiskannettava -palvelua ja nopea apu yllättävissä tilanteissa. Kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

”Olen hyödyntänyt puhelintukea paljon ja palvelu on ollut todella sujuvaa. Opinsysillä vastataan aina puhelimeen heti, neuvotaan ja tutkitaan tilannetta etäyhteydellä. Monet asiat ratkeavat jo puhelun aikana. Huoltoa vaativissa tilanteissa myös logistiikka on suunniteltu hyvin. Saan sähköpostiini tulostettavan pakettikortin ja voin pistää toimituksen heti postiin. Konetta ei tarvitse odottaa kauan takaisin, sillä välillä varakone hoitaa hommat”, kuvaa Koskela.

Arto Koskela
Hinta–laatusuhde painoi hankinnassa

Opinsys Lukiolaiskannettavat ovat olleet Kontiolahdella käytössä nyt lähes puoli vuotta ja käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Rehtori Saarelainen on sitä mieltä, että ”kaikkiin toiveisiin on vastattu”.

Kustannussäästö ei ollut meille ensisijainen asia. Tavoittelimme hyvää hinta-laatusuhdetta ja pitkää käyttöikää. Nämä asiat vaikuttivat olevan Opinsysin Lukiolaiskannettavissa kunnossa.

Meille on tärkeää, että kannettavien muistikapasiteetti on hyvä. Nyt saimme samalla rahalla tehokkaammat laitteet. Eikä sovi unohtaa hyvää tukipalvelua, joka säästää omalta osaltaan resurssejamme. Tämä on oikein onnistunut konsepti.